2019-12-12 12:54:05• hírek • Bajnai Botond

Tizenkettedik adventi koncertjére készül a református lelkész-, és a gyermekkórus

December 15 - December 22

A Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusa és a Szatmárnémeti Református Gimnázium gyermekkórusa ebben az évben is megszervezi adventi koncertjét, immár 12. alkalommal. A kórusokat Higyed Gyöngyi készíti fel és vezényli.

Az idei, 12. adventi koncertre már augusztus végén megkezdték a felkészülést, heti rendszerességgel énekelnek együtt úgy egyik, mint másik kórus tagjai is. Legutóbb csütörtök délelőtt készültek, a hangulat jó volt, az énekszámok pedig angyalian csengtek a római katolikus székesegyház falai között.


A próba egyik szünetében a Szatmár.ro érdeklődésére Higyed Gyöngyi karvezető elmondta, reménykedik benne, hogy a hallgatóság, aki eljön a vasárnapi koncertre, hálatelt szívvel, örömmel és talán egy más lelkülettel lép majd ki ebből a templomból és folytatja majd a karácsonyvárást. Ugyanakkor büszkén számolt be arról is, hogy idén az eddigiekhez képest a legnagyobb gyermeklétszámmal fognak fellépni, 49 refis diák (V. osztálytól XII-ig) áll ki vasárnap a hallgatóság elé, ugyanakkor a 12 éve együtt éneklő lelkipásztorkórus 24 felnőtt taggal énekel ezúttal is együtt, illetve nem utolsósorban a Dinu Lipatti Filharmónia 5 zenésze (a Fourever Quartet, illetve Székely Alpár) is emelni fogja a koncert színvonalát.


„A gyermekkórus anno úgy indult, hogy csak V–VIII. osztályosok alkotják majd, de ezeken a nagy alkalmakon sokan a IX–XII-es diákok közül is visszajárnak, láthatóan szeretnek ebben a kórusban énekelni. Addig jó amíg gyermeknek érzik magukat, így ők is könnyebben átélik a csodát” – fogalmazott a zenetanárnő.
 

Idén 11 ének képezi a koncert elsődleges repertoárját, viszont lesznek olyan meglepetés dalok is, amelyek tovább színesítik az amúgy is változatos palettát. Lesz egy külön gyermekblokk, illetve a filharmónia zenészei is készülnek néhány felemelő saját produkcióval, illetve számos kórusművet is kísérnek majd. Időtartamát tekintve egy jó órára számíthat a közönség.


„A felkészülést megkezdtük még augusztus végén, hiszen nem vagyunk profi kórus, és nem éneklünk könnyű műveket, ezért keményen kell dolgozni, heti rendszerességgel gyakorolni. Viszont ami számomra nagyon felemelő és jól eső érzés: legalább 10 évre visszamenően a helyi filharmóniával nagyon jó kapcsolatot ápolunk, az ottani zenészek számos alkalommal kísértek már bennünket. Ami egy fantasztikus dolog, mert ilyenkor művészek és nem művészek együtt tudnak dolgozni, amiből rendszerint valami gyönyörű jön létre évről évre. Bízom benne, így lesz idén is” - tette hozzá a karvezető.


"Ez az adventi koncert egy bizonyságtétel: bizonyságot teszünk arról, hogy keresztény emberek vagyunk, szívünk tele van szeretettel, amit a közönségnek is szeretnénk átadni" – tette hozzá zárásként.


A koncert december 15-én 19 órától lesz a szatmári Római Katolikus Székesegyházban. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak!

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: